×

Trobada XRCB 2021

Arriba la segona edició de la trobada de Ràdios Comunitàries de Barcelona XRCB.

Totes les ràdios de la xarxa així com les persones interessades en la ràdio feta per la comunitat, esteu convidades el dijous 27 de maig de 18:00 a 19:35h.

Construint el Nodo Móvil XRCB amb Makea

Des del passat mes d’octubre la XRCB està col·laborant amb Makea Tu Vida, un col·lectiu que reutilitza, recicla i reimagina objectes a través de processos de disseny obert.

Amb Makea vam compartir les jornades de disseny de Rehogar, una exposició que aquest any celebrava la seva desena edició.

Amb l’ajut expert de Makea vam imaginar les diferents formes que podria prendre el node mòbil de la XRCB, un dispositiu per fer ràdio en el espai públic. El repte del “nodo móvil” és que ha de ser eficient pel que fa al transport, l’espai, el muntatge i desmuntatge i també la tècnica.

Radiofonistes, dissenyadors, arquitectes, musics i desenvolupadors de software vam posar sobre la taula, com havia de ser aquest node transmissor ideal, que esperem que aviat, puguem treure al carrer per celebrar radiotons, transmissions i reunions al voltant del micro.

Escolta el podcast de la jornada:

CitySound: La construcció sonora de la ciutat 12/11/19

Nou especialistes de diferents àmbits (Acadèmia, Art, Disseny, Activisme…) van seure en la taula que vam preparar per a la retransmissió de CitySound, una ocasió per a aprofundir en la construcció dels imaginaris de la ciutat a través del so en l’era digital.

La jornada CitySound va comptar amb la participació de Lucía Lijtmaer, Tania Safura, Nando Cruz, Azucena Micó, Ikram Bouloum, Laura Romero, Xavi Manzanares, Martí Ruiz i el Grup de Treball de Ràdio Web MACBA.
Els paisatges sonors que van sonar durant la jornada són una creació de Tutu.
Aquest mini-simposi radiofònic es va emetre en directe durant Smart City Week des de l’auditori de la Capella dels Àngels (MACBA).

CitySound és una iniciativa de la UOC, Smart City Week i la XRCB.
Agraïm a Dublab.es la seva participació.

Pots escoltar aquí tots els podcasts resultants.

12/11 CitySound a Smart City Week

No és un programa de ràdio, ni una taula rodona, tampoc és una conversa o una performance. O sí.

CitySound. La construcció sonora de la ciutat explorarà els imaginaris de la ciutat a través del so en l’era digital, i ho farà de la mà de 8 especialistes de diferents àmbits (acadèmia, art, disseny, activisme, periodisme…) en un format híbrid en què les ponències s’embastaran amb experiències sonores.

CitySound comptarà amb la participació de Nando Cruz (periodista musical), Lucía Lijtmaer (periodista i escriptora), Ikram Boulum (dj, artista, investigadora), Azuzena Micó (Sound Diplomacy), Tania Safura (Ràdio Africa Magazine), Laura Romero (investigadora en narratives sonores), Martí Ruids (artista sonor), Xavi Manzanares (programador d’algorismes sonors), Gemma Planell (Tutu) i Grup de treball de Ràdio Web MACBA.

CitySound està organitzat per: Estudis de Ciències de la Informació i Comunicació de la UOC, Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB), Smart City Week i amb la col·laboració de Ràdio Web MACBA.

La cita és el 12 de novembre a les 12.oo a l’Auditori del Convent dels Àngels i a través d’aquest web.

Més informació aquí.

 

 

Radioton 02 en vídeo

Així va ser el Radioton 02, una jornada dedicada a la ràdio en viu dissenyada per Ràdio CAVAret i que va comptar amb la participació de radios de la xarxa, ràdios veïnes i ràdios amigues; amb locutors experimentats i novells, amb músics, disc-jockeys i cantants; i sobretot, amb un bon grapat d’entusiastes de la ràdio.

 

Apadrinem la temporada 2019-2020 de Trinijove

El 19 de setembre Ràdio Trinijove va donar el tret de sortida a la seva programació de la temporada 2019-2020 i la XRCB vam tenir l’honor d’exercir de padrins.
Efraín Foglia va participar de la cerimònia d’inauguració de la temporada d’emissora de La Trinitat Vella. Coneix els programes de Trinijove al seu web o al perfil de XRCB

Presentació a Dorkbot Barcelona

El dia 13 de setembre vam participar a l’edició 2019 de Dorkbot, la comunitat de gent que fa coses rares amb l’electricitat a Barcelona.

Vam aprofitar per fer una aproximació a la descentralització d’internet i com hem implementat Retroshare, una plataforma de comunicació descentralitzada i segura per compartir els podcasts de la Xarxa.

La presentació va córrer a càrrec de Guifipedro, tècnic d’infrastructura de la XRCB.

Jornades FACC&COM

El passat mes de juny es va celebrar la 1a Fira d’Art, Creació, Cultura i Comunitat de Barcelona. FACC&COM a Trinitat Nova. Organitzada per la xarxa Artibarri i Comunitats Creatives pel Canvi Social, a FACC&COM s’hi van celebrar dues jornades (26 i 27 de juny) dedicades a la comunicació en les que vam tenir el plaer de participar fent ràdio en directe juntament amb les nostres companyes de Ràdio Trinijove, Teleduca, La Veïnal TV i El Parlante, entre altres.

Les jornades van tenir lloc al Casal SomLaPera (i hem d’afirmar que si, que ho són).

 

Radioton 02 al pati de la Massana

El pati de l’antiga Escola Massana va ser l’escenari d’un estudi de ràdio exterior on es van realitzar tres programes. Primer la Shakira (Fundadora de Tesla FM) va convertir el pati en un saló post-romàntic a l’hora del tè; després els integrants del programa de Ràdio Fàbra “Masa Madre” van entrevistar a les Tarta Relena, les quals van interpretar un grapat de cançons a cappella i en rigorós directe. Finalment, Enrique Doza (Dublab) va convertir l’estudi en un espai experimental de ràdio i creació en viu de fanzines.

Radioton 02 en imatges

El passat 15 de juny vam celebrar el segon “radioton” de la XRCB, una jornada on van participar un bon grup de les emissores que formen part de la xarxa i algunes més. Aquest radioton va ser dissenyat per Radio CAVAret i va comptar amb programes, música i experimentació radiofònica.

El radioton va comptar amb la participació de Ramon Sunyer de l’Arxiu de la Biblioteca Nacional de Catalunya, Kurtis i Krònia, companyia underground bizarra, Marveliana Tecnóloga, Radioactius Poblesec, Black Market, Ràdio Farró, Ràdio Pájaros, Ràdio Web MACBA, Radióspora, Ràdio Icària Lliure, Tesla FM, Dublab i Ràdio Fabra.

 

 

Radioton 02 + Ràdio Cava-ret

Enguany, la XRCB i Radio Cava-ret us conviden a crear els continguts del Radioton 02_Cara B. Aquesta transmissió continuada serà el dissabte 15 de juny de 2019, entre les 10 h i les 20 h, a l’antiga Escola Massana (c. Hospital, 56).

Una caixa on posar en valor eines com l’escolta i la creació de vincles, l’experimentació de formes de participació i de formes alternatives de difusió al barri, el domini de les xarxes i dels recursos d’internet, la transició entre la ràdio en FM i la ràdio en línia. I tot allò que ens passi pel cap per generar un contenidor ple de maneres de fer i de sabers sobre “com fer ràdio”.

Programa
Matí
10:00 a 15:00
Cara A. Caixa d’eines de les ràdios comunitàries
Transmissió per streaming i en directe de les iniciatives radiofòniques seleccionades per convocatòria pública, en companyia de les radiocabareteres Candelaria Estrada i Perry Medea.

10:00 Biblioteca de Catalunya
10:30 Curtis i Krònia Compañía Underground y Bizarra.
11:00 Marveliana Tecnóloga
11:30 Radioactius Poble Sec
12:00 Black Market
12:30 Ràdio Farró
13:00 Radio-pájaros
13:30 Ràdio Web MACBA*
14:00 Ràdióspora
14:30 Ràdio Icaria Lliure
15:00 Ràdio Horta-Guinardó – BCN

*aquest projecte compta amb el suport de Re-Imagine Europe, cofinançat pel programa Creative Europe de la Unió Europa.

Cara B. Radia tu mateixa!
Transmissió domèstica i en simultani per F.M. Espai interior perquè afeccionats i gent petita creuin la seva emissió de ràdio amateur (DIY), en companyia de la radiocabaretera Atayaikuta.

Tarda
17:00 a 20:00
Bonus track
Mòduls d’experimentació de la mà de projectes de la XRCB que es focalitzen en la creació musical.

17:00 – 18:00
Tesla.FM. Shakira Benavides, fundadora d’aquesta ràdio d’experimentació radical i art sonor, ens proposa un viatge de velles melodies, d’artefactes desconeguts, modern classical i ambient traslladant-nos a un saló decimonònic.

18:00 – 19:00:
Masa Madre. Punt de trobada entre creadors musicals de l’escena local independent que busca teixir ponts de diàleg entre diferents protagonistes del panorama musical de la ciutat a través d’entrevistes creuades amb actuacions en directe. En aquest cas amb Tarta Relena

19:00 – 20:00
Dublab. Enrique Doza, productor cultural independent a càrrec de la galeria Tiendaderecha i l’editorial TD Papeles, proposa un fanzine autoeditat per emportar, en format lúdic i interactiu acompanyat d’experiències auditives. Una publicació construïda in-situ que busca estimular els processos creatius analògics i virtuals com a eines de representació, apropiació i apoderament dels participants.

Tim Cowlishaw: fent el freak a les ones

Tim Cowlishaw és un tecnòleg creatiu de l’equip de recerca i desenvolupament de la BBC, una unitat multidisciplinari anomenada BBC R+D’s Internet Research and Future Services, que té com a objectiu fer prototips tecnològics que la ràdio i la televisió públiques del Regne Unit puguin implementar en un termini de cinc anys.
Tim ens mostrarà experiments radiofònics que involucren so, interacció, tecnologia i pràctiques creatives que ens faran imaginar els futurs possibles de la ràdio pública i comunitària, fent un ús original (per no dir estrany!) de les tecnologies més innovadores.

Carne Cruda per dins amb Rocío Gómez

Rocío Gómez Fdez-Blanco treballa a Carne Cruda, des de fa cinc anys i ha col·laborat amb diversos programes de Radio3 com “Hoy Empieza todo”, “Coordenadas” i “Mundo Babel”. Tambié col·labora amb Radiojaputa.
Rocío ens parla de com funciona Carne Cruda, de com es fa ràdio fora de l’estudi (en teatres), de com conquistar audiències i sobre com imagina la ràdio del futur.

Taller de podcast amb Carne Cruda

Carne Cruda és un dels podcasts més admirats i possiblement el podcast independent més conegut. Vam tenir el plaer de comptar per la jornada “Enredant les ones” a dos dels membres de l’equip de Carne Cruda, el Manu Tomillo i la Rocío González Fdez-Blanco.
Tots dos periodistes van portar als participants en un recorregut a través de referents del podcast, els van iniciar a la producció radiofònica utilitzant el mòbil com a eina d’enregistrament, i van compartir les bases per explicar bones històries en format àudio.
Fotos de Nikoline Arns.

Fent el freaky a les ones amb Tim Cowlishaw

“Enredant les ones” va tancar amb la conferència de Tim Cowlishaw, amb qui a més vam fer un workshop el dia anterior. Tim pertany al grup d’investigació de futurs radiofónics anomenat “Internet and Future Services” del departament de recerca i desenvolupament de la BBC.
En aquest departament exploren les tecnologies emergents des d’una perspectiva creativa per conèixer profundament com funcionen i així dissenyar les maneres en què els usuaris interactuaran i viuran els continguts audiovisuals en un futur pròxim.

Fotos de Nikoline Arns.

Primera trobada de les ràdios de la XRCB

Dins “Enredant les ones”, jornada celebrada el 30 de març, va tenir lloc la primera trobada de les ràdios que formen part de la XRCB. En aquesta jornada, on van participar una 20a de ràdios, ens vam posar cares i vam recollir idees per construir el futur de la Xarxa.
A més, vam presentar les eines de la plataforma de la XRCB i la segona edició de Radioton, que serà l’11 de maig.
Agraïm a totes les ràdios la seva confiança i el seu entusiasme, ara si que comencem a fer xarxa!

Fotos de Nikoline Arns.

Workshop amb Tim Cowlishaw

El dia abans de la jornada “Enredant les ones” l’equip de la XRCB vam fer un workshop amb Tim Cowlishaw, investigador del departament de recerca i desenvolupament de la ràdio i televisió pública británica.
El Tim, que es dedica en concret a investigar interfícies web, ens va mostrar maneres noves en què els usuaris interactuen no tan sols amb els continguts d’àudio i de vídeo ( i inclús entre ells mateixos) a través d’una sèrie de prototips fets amb tecnologies pròpies del món maker.
També vam compartir amb ell idees i les eines de la XRCB.

30/03 Jornada “Enredant les ones”

Enredant les ones, eines i debats per la ràdio comunitària

El 30 de març celebrem la jornada “Enredant les ones, eines i debats per la ràdio comunitària”, dins el marc de Cultura Viva 2019.
Aquesta és la primera trobada amb totes les ràdios de la xarxa i comptarà amb tres activitats enfocades a enfortir el projecte i a la xarxa de tàdios comunitàries de Barcelona.
Les activitats tindran lloc a l’antiga escola Massana.

Programa:
11:00 – 15:00 Taller de podcast amb Manu Tomillo i Rocío Gómez Fdez-Blanco de Carne Cruda

Aquestes dues veus expertes i amb ampla trajectòria en la producció radiofònica oferiran un taller de podcast de nivell bàsic.

Manu Tomillo: Periodista amb més de 10 anys d’experiència a la ràdio. Ha passat per la Cadena SER, RNE, Radio3, Radio France Internationale i Carne Cruda.

Rocío Gómez Fdez-Blanco: Treballa a Carne Cruda des de fa 5 anys i ha estat en programes de Radio3 com Hoy empieza todo, Coordenadas i Mundo Babel. Col·labora amb Radiojaputa.

17:00 – 19:00 Primera trobada de les ràdios de la XRCB
En aquesta trobada posarem en comú idees, deures i planificarem projectes futurs.

19:00 – 20:00 “Fent el freak per innovar a les ones”. La ràdio pública en els propers cinc anys, conferència amb Tim Cowlishaw (BBC R+D’s Internet and Future Services)

Cap mitjà té la capacitat de sobreviure, reinventar-se, innovar i adaptar-se als temps com la ràdio, un medi que per una banda resisteix a les ones i per l’altra es desenvolupa i pren noves formes a la xarxa.
Tim Cowlishaw és un tecnòleg creatiu de l’equip de recerca i desenvolupament de la BBC, una unitat multidisciplinari anomenada BBC R+D’s Internet Research and Future Services, que té com a objectiu fer prototips tecnològics que la ràdio i la televisió públiques del Regne Unit puguin implementar en un termini de cinc anys.
Tim ens mostrarà experiments radiofònics que involucren so, interacció, tecnologia i pràctiques creatives que ens faran imaginar els futurs possibles de la ràdio pública i comunitària, fent un ús original (per no dir estrany!) de les tecnologies més innovadores.

Amb 15 anys d’experiència a la ràdio i la indústria musical, fora de la feina, Tim Cowlishaw promou ( i de vegades també interpreta) música electrònica experimental a Londres com a part del col·lectiu “More News from Nowhere”

Més informació i inscripcions aquí.

Roda de premsa presentació XRCB 4/12

El 4 de desembre es va obrir la plataforma de la XRCB i es va presentar en roda de premsa a Fabra i Coats. El web de la XRCB proporciona les eines bàsiques perqué qualsevol ràdio pugui emetre i difondre els seus continguts: posicionament al mapa de ràdios de Barcelona, perfil amb informació de l’emissora, emmagatzematge per a podcast i la possibilitat d’afegir programes a la graella comuna.

La plataforma estarà en versió beta fins al mes de febrer, amb l’objectiu de testejar totes les seves possibilitats.

En l’actualitat hi ha unes 14 emissores a la xarxa. Si teniu una ràdio i voleu formar part de la xarxa i visibilitzar-vos al mapa o bé teniu un arxiu d’àudios que es pugui transformar en una ràdio, contacteu amb nosaltres.

En la roda de premsa també es van presentar els primers programes que formaran part de la graella de Ràdio Fabra, el primer estudi de ràdio físic de la XRCB.

Ràdios lliures: entrevista a Ràdio P.I.C.A

Un dels referents de les ràdios lliures barcelonines és sens dubte Ràdio P.I.C.A. Aquesta emissora independent va néixer el 9 de març del 1981 amb l’objectiu de coordinar i difondre activitats creatives d’avantguarda.
Hem entrevistat al seu fundador, Salvattore Picarol, perquè ens expliqui la història de Ràdio P.I.C.A i les claus que l’han mantingut “en antena” durant més de 30 anys.

D’on surt la idea de Ràdio P.I.C.A i que us va motivar a engegar-la?
Ràdio P.I.C.A neix a finals dels 70 amb la idea de coordinar activitats creatives i d’avantguarda bàsicament en el camp de l’àudio, ja que llavors no hi havia cap mitjà de comunicació que especialitzat en l’underground cultural.

Hi havia alguna idea política rere el projecte?
No, no hi ha cap ideologia concreta, només hem tingut sempre clar que a Ràdio P.I.C.A el feixisme no hi té lloc. L’única idea era la de comunicar i coordinar activitats de creativitat independent. Les sigles de Ràdio P.I.C.A defineixen molt bé el seu objectiu: Promoció Independent Coordinació Artística.

Recordes el dia que vau començar? Quina va ser la primera emissió i amb quins recursos i materials tecnològics comptàveu?

Vam començar el 9 de març del 1981, molt pocs dies després de l’intent de cop d’estat del 23F.
El primer estudi era al barri de Gràcia i el material electrònic de l’estudi estava autoconstruït: la taula de mescles, l’emissor, etc.
Recordo amb molt carinyo la primera emissió. Érem tres persones en directe: jo, una noia i un noi. La música és reproduïa únicament en format cassette. Als programes donàvem un apartat de correus i teníem un contestador automàtic obert les 24 hores, així rebíem la informació i les propostes artístiques de la ciutat.
La cobertura abastava Barcelona i l’àrea metropolitana. Aquella primera emissió va durar 6 hores, de les 12 de la nit i fins a les 6 del matí. Aquest va ser l’horari d’emissió que vam mantenir aproximadament durant un any, al matí i a la tarda no hi havia emissió, tots els programes es feien en directe i no hi havia repeticions.

Quina ha estat la trajectòria de Ràdio P.I.C.A des de la primera emissió fins ara?

La nostra trajectòria no ha variat, sempre hem estat fidels als nostres principis: creativitat underground, d’avantguarda i experimental. L’evolució més important per nosaltres ha estat la tecnologia digital: internet i el mp3, que faciliten la difusió global i l’intercanvi.

Quin tipus de programes hi ha a la vostra graella i quins temes tracteu als vostres programes?

El 75% de la graella és música no comercial i el 25% són informatius del món creatiu o de l’actualitat social d’aquí i d’arreu del món. També són importants els programes de relats i literatura que s’han mantingut al llarg dels anys.

Com manteniu econòmicament el projecte?

Ens mantenim gràcies a les quotes dels realitzadors dels programes, organitzant concerts, editant revistes o fent samarretes.

Has fet un llibre sobre les ràdios lliures. Defineix-nos què és una ràdio lliure.

La ràdio lliure és un mitjà interactiu, sempre obert a les propostes i les iniciatives dels oients, sense ànim de lucre i totalment independent de polítiques partidistes, capitalistes i sense publicitat comercial.

En què és diferencien les ràdios lliures de Catalunya amb les de la resta de l’Estat o les d’arreu del món? Tenen punts en comú?

En general, les ràdios lliures a Catalunya han estat sempre caòtiques i desorganitzades i també molt ortodoxes i individuals si les comparem a les de la resta d’Espanya, on normalment estan gestionades per col·lectius veïnals i s’anomenen comunitàries.

En altres llocs del món les free radios estan majoritàriament legalitzades i sovint reben subvencions estatals o municipals, cosa que els resta independència i crítica en vers l’administració, però d’altra banda, aquestes emissores a l’estar regulades legalment poden expandir-se i ampliar-se tècnicament amb facilitat.

Això aquí és impensable. Cal lluitar contínuament per no ser interferits per les grans emissores comercials que emeten amb molta potència, i també cal lluitar contra els interessos polítics i comercials que volen fer desaparèixer les ràdios lliures.

A tot aquest panorama cal afegir lleis repressives tant a Catalunya com a la resta de l’Estat que apliquen sancions de fins a 600.000 euros per emetre a l’FM sense concessió. L’administració mai atorga llicències a les ràdios lliures o comunitàries.

Com t’imagines la ràdio del futur?
Multilingüe, sense fronteres, participativa i emetent per internet.

 

 

Rhizomatica y la ràdio comunitària llatinoamericana

Entrevista a Peter Bloom (Rhizomatica)

Peter Bloom ha treballat en projectes de ràdio comunitària tant a l’Àfrica com a Llatinoamèrica. En l’actualitat viu a Mèxic i treballa en el projecte Rhizomatica, una plataforma de telecomunicacions descentralitzada que contempla la ràdio com un servei més, com ho pot ser la telefonia mòbil o internet.

En moltes zones d’Amèrica Llatina hi ha béns públics que es gestionen de manera comunitària i distribuïda, en l’entrevista, Peter Bloom posa d’exemple la gestió de la terra conreable, l’explotació de fonts d’aigua, i la posterior distribució i venda de l’aigua embotellada.
I la pregunta és: Es pot fer el mateix amb la ràdio?

Al Peter li hem preguntat sobre com es poden gestionar els continguts d’una ràdio de manera comunitària, sobre com l’audiència se’n pot fer partícip, i sobre com es poden monetitzar (si és que cal fer-ho) els continguts radiofònics per assegurar el manteniment de les emissores i la dedicació i il·lusió dels seus col·laboradors.

Entrevista a Karma Peiró

Karma Peiró és periodista i docent especialitzada en internet i comunicació digital (la vam entrevistar en l’etapa en la qual exercia de directora de la publicació Nació Digital). Ens va explicar com funciona un mitjà d’aquestes característiques i ens va donar la seva perspectiva de com serà la ràdio del futur. Poca gent coneix tan bé com ella com els mitjans de comunicació s’adapten, es transformen o neixen de zero en l’entorn digital.

Estrena de Ràdio Fabra a BAM Cultura Viva 2018

Durant la segona edició de BAM Cultura Viva, celebrada durant les festes de la Mercè 2018, es va estrenar Ràdio Fabra, la ràdio de la Fabrica de Creació Fabra i Coats i primer node físic de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona.
Durant dos dies es van transmetre els concerts i conferències de BAM Cultura Viva i es van emetre programes realitzats per ràdios independents com Ràdio Contrabanda, Scanner FM, Dublab i Ràdio Cavaret.

Pots recuperar la programació de Ràdio Fàbra durant el BAM aquí.

Freesound: la gran llibreria d'àudio amb llicències lliures

Freesound és un repositori d’àudio (efectes sonors, gravacions de camp, loops instrumentals) amb llicències Creative Commons. Aquesta gegantesca llibreria musical està feta de manera col·laborativa amb aportacions de milers d’usuaris d’arreu del món.
Una pregunta que ens fem pel que fa al futur de la ràdio és l’ús de continguts amb llicències lliures. Si el contingut és lliure de copyright, la pressió econòmica per la ràdio és menor i els continguts són més fàcils de compartir amb altres ràdios. (Vegeu aquí el cas del programa Carne Cruda).

Frederic Font és investigador al Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra i treballa en els projectes Freesound i Audio Commons. Ens parla del ús d’audio
amb llicències lliures i respon preguntes sobre el futur de la ràdio.

Escolta a continuació la presentació sobre Freesound:

Presentació Freesound.

Presentació XRCB a Fabra i Coats Juny 2018

El 19 de juny es va presentar als residents de la Fàbrica de Creació Fabra i Coats el projectes de la XRCB i Ràdio Fabra.
Al acte hi van participar Efraín Foglia i Antònia Folguera (XRCB), Daniel Granados (director de Cultura Viva) i Christian Len, coordinador de Ràdio Fabra.

Carne Cruda: Un referent del podcasting independent

Carne Cruda és un dels podcasts més cèlebres de l’Estat Espanyol. Aquest projecte va néixer a la ràdio pública (Radio3), va passar per una emissora privada generalista (Cadena SER), i finalment el seu equip va optar per existir de manera independent en forma de podcast.

Aquest projecte abandona la ràdio amb l’ajut d’una campanya de micro finançament, i en l’actualitat es manté gràcies a les subscripcions i les donacions dels oients, a més de fer programes en directe en teatres.

El seu contingut té llicència Creative Commons, el que permet que moltes emissores independents de diversos punts d’Espanya incloguin el programa en la seva graella.

Manu Tomillo forma part de l’equip que fa possible Carne Cruda i ens explica com és per dintre aquest podcast i que la ràdio del futur està basada en la creativitat, l’storytelling

El setembre: gestió cooperativa i periodisme digital.

Sara Blázquez és periodista i ha posat en marxa juntament amb el seu company Josep Comajoan la publicació digital “El Setembre”. Ambdós periodistes han apostat per formar una cooperativa (“Dies d’agost”, des d’on ofereixen serveis de comunicació), com a entitat legal per gestionar la seva publicació.

El Setembre és una publicació social, crítica i cultural, i fonamentalment és un medi digital que es finança amb subscripcions dels lectors i que va aconseguir el seu capital inicial mitjançant una campanya de microfinançament.

Alícia Álvarez Vaquero: La ràdio i el jovent

Alícia Álvarez Vaquero és periodista musical, doctora en comunicació i professora de comunicació de masses de la Universitat Blanquerna, a més de ser bona coneixedora de les músiques urbanes i les audiències joves.

En aquesta entrevista, Alícia Álvarez, apunta que la ràdio pública ha perdut totalment la relació amb el públic més jove, ja que no fa cap esforç per parlar el seu mateix idioma, el llenguatge ràpid, visual i sovint fugaç dels memes i les “stories” d’Instagram.

Aquest públic jove ja no escolta la ràdio, però estableix un vincle directe amb els seus artistes preferits, subscrivint-se a la seva “radio” de Spotify (aquí el terme “ràdio” s’entén com a llista de reproducció generada automàticament a partir de la música basada en el perfil de l’artista) i obtenint la informació musical que desitja a través de Youtube i els comptes personals d’Instagram dels seus artistes preferits i de personatges influents d’aquestes escenes.

L’economia de la ràdio comunitària

Com se sostenen econòmicament les emissores de ràdio no comercials?

El cos de producció d’aquestes ràdios està format bàsicament per persones voluntàries que no reben cap mena de retribució econòmica per la producció i realització dels seus programes.
Això pot ser diferent en el cas d’emissores municipals en què es destinen partides pressupostàries més enllà del simple manteniment de l’emissora: lloguers, compra de material, subministrament, etc.

Deixant de banda el finançament municipal, hi ha força maneres per finançar una ràdio comunitària o programa o podcast sense ànim de lucre. La majoria d’aquestes ràdios han de fer front a despeses similars a les d’una ràdio municipal: lloguer del local, compra de material, subministraments, costos de servidor web, servidors i serveis de streaming, etc.

– Amb aportacions periòdiques dels mateixos col·laboradors que fan els programes.
– A partir de donacions dels oients via comptes de paypal o plataformes dedicades.
– Realitzant campanyes de Crowdfunding que financen la temporada del podcast o de l’emissora.
– Venda de marxandatge (samarretes, etc.).
– Organitzant festes i esdeveniments per recaptar fons.
– Mitjançant campanyes de recaptació de fons.
Subscripcions.
– Publicitat i anuncis.
– Realitzar treballs per a tercers.

Hem entrevistat a diverses persones sobre com mantenen econòmicament els seus podcasts, programes de ràdio o projectes de comunicació, i també els hem preguntat sobre com al futur les ràdios comunitàries poden ingressar diners per assegurar la seva sostenibilitat.

Alicia Àlvarez Vaquero (doctora en comunicació i periodista musical especialitzada en músiques urbanes).
Destaca que el públic més jove està acostumat a pagar subscripcions a plataformes de streaming i que programes de ràdios internacionals (Radar Radio) se sostenen amb la venda de marxandatge i organitzant festes.

Manu Tomillo ens explica que per Carne Cruda (un dels podcasts més exitosos de l’Estat Espanyol) la clau han estat les campanyes de crowdfunding, les donacions i fer programes en directe en teatres i altres recintes.

eldiario.es és un mitjà nascut totalment en el món digital. Aquest diari en què el 50% de les accions són propietat de part de l’equip de redacció es finança amb subscripcions dels lectors i publicitat. Ens en parla la periodista Marta Peirano.

Sara Blázquez, des de la seva cooperativa Dies d’agost, van finançar el mitjà de comunicació digital “Setembre” amb una campanya de crowdfunding; destaquen que fer treballs per a tercers és el que sostè la seva cooperativa.

Un cas totalment diferent, i exemple paradigmàtic de gestió comunitària, és el que explica Peter Bloom. A diversos llocs de Llatinoamèrica és comú que determinats béns siguin gestionats per la mateixa comunitat, i les telecomunicacions no són una excepció.

Cal destacar l’experiència d’Scanner FM (la primera ràdio musical online espanyola) on fer treballs per a tercers els ha permés sobreviure gairebé 15 anys, i en molts moments dubtar del seu model.

Scanner FM – Carlos Medina y Bruno Sockolowicz